Artroza articulațiilor este una dintre principalele cauze de invaliditate în lume. Aici vorbim de artroza articulațiilor mari, genunchi (gonartroză), șold (coxartroză), umeri (artroza scapulohumerală). Ea se dezvoltă lent, iar durerea se agravează în timp. Deși nu există niciun tratament pentru artroză, există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a ajuta oamenii să gestioneze durerea și să rămână activi, precum infiltrațiile vâscoelastice cu acid hialuronic.
Acidul hialuronic (HA) este o polizaharidă cu masă moleculară mare, descoperită în 1934 de către Karl Meyer și asistentul său, John Palmer, în vitrosul ochiului de bovină. Acidul hialuronic este un biopolimer natural care are funcții biologice importante în cazul bacteriilor și a animalelor mai mari, inclusiv oameni. Acesta se găsește în majoritatea țesuturilor conjunctive și este concentrat în special în lichidul sinovial, în fluidul vitrotic al ochiului, în corzile ombilicale, în cartilajul articulatr și în creasta de pui.
A fost numit ,,acid hialuronic” având două molecule de zahăr în compoziție față de compusul cu o singură moleculă ce poartă numele de acid uronic – în fapt, substanța derivă din hialoid (vitros). Este de știut că acidul hialuronic a fost pentru prima dată folosit la om în 1980, utilizând acidul hialuronic obținut de la animale. Ulterior acidul hialuronic a fost utilizat și în alte afecțiuni, precum cele articulare, oftalmologice sau pentru creme antirid.
Despre tratamentul cu acid hialuronic al articulațiilor
În stadiile incipiente, artroza este tratată cu metode nechirurgicale. Medicul poate recomanda o serie de tratamente și conduite de viață precum: modificări ale nivelului de activitate fizică; scădere în greutate; administrarea de antialgice, cum ar fi acetaminofen sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), sau chiar ibuprofen; psihoterapie; administrarea intraarticular a unor preparate injectabile corticosteroide sau realizarea unor infiltrații cu substanțe vâscoelastice. Această ultimă opțiune de tratament este o procedură ce poate fi utilizată dacă s-au încercat toate celelalte metode de tratament nechirurgical și durerea continuă să limiteze activitățile.
Ce presupun infiltrațiile cu substanțe vâscoelastice?
În acest procedeu, un fluid gelatinos, numit acid hialuronic, este injectat în articulație. Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în articulații și produsă de țesutul sinovial. Odată cu înaintarea în vârstă, țesutul sinovial nu mai produce suficient fluid și este nevoie de o suplimentare a acestuia. Acesta acționează ca un lubrifiant pentru a-i permite articulației să „lucreze” mai lin. Persoanele cu artroză au o concentrație mai mică decât cea normală a acidului hialuronic în articulațiile lor. În teorie, adăugarea de acid hialuronic în articulațiile artrozice va facilita mobilizarea și va reduce durerea datorată scăderii frecării intraarticulare.
În timpul procedurii, în cazul în care există edem al articulației afectate de artroză, medicul va elimina (aspira) excesul de fluid înainte de injectarea acidului hialuronic. De obicei, aspirația și injectarea se fac folosind un singur ac introdus în articulație. Este recomandat ca în primele 48 de ore după infiltrație să se evite efortul fizic excesiv.
Eficiența acestor infiltrații variază de la pacient la pacient, este limitată în timp și necesită repetarea procedurii la un interval de aproximativ 6 luni.
Cele mai recente cercetări au dovedit că infiltrațiile vâscoelastice sunt eficiente în reducerea semnificativă a durerii sau pentru îmbunătățirea funcției articulației afectate. Majoritatea pacienților raportează ameliorarea durerii cu această procedură.
Deși cei mai multi pacienți raportează ameliorarea simptomelor artrozei după infiltrațiile vâscoelastice, procedura nu a demonstrat inversarea procesului artrozic sau refacerea cartilajului. S-a lansat ipoteza că infiltrațiile vâscoelastice intraarticulare sunt mai eficiente în cazul în care artroza este în fază incipientă (ușoară până la moderată) și ar putea fi un tratament adjuvant artroscopiei. În fazele avansate ale artrozei, tratamentul corect este protezarea articulației cu endoproteză, deoarece infiltrațiile vâscoelastice nu mai au niciun efect în acest stadiu.
Efectele secundare ale infiltrațiilor vâscoelastice
Destul de rar este posibil să apară o reacție locală, cum ar fi: durere, căldură sau un ușor edem imediat după infiltrație, însă aceste simptome nu durează mult timp. Este preferabil să se aplice local gheață pentru a diminua mai rapid inflamația.
Complicațiile infiltrațiilor vâscoelastice
Foarte rar, pacienții pot dezvolta o reacție locală de tip alergic în genunchi, în urma căreia genunchiul se umple cu lichid roșu, cald și devine dureros. În aceste situații este recomandat ca pacientul să-și contacteze imediat medicului. Infecția și sângerarea sunt complicații foarte rare ale acestei proceduri.
Despre Dr. Gabriel Ștefănescu
Dr. Gabriel Ștefănescu este medic specialist în Ortopedie-Traumatologie la Regina Maria – rețeaua privată de sănătate (Policlinica Băneasa și Ponderas Academic Hospital), iar chirurgia ortopedică l-a cucerit încă din anii studenției. Practică ortopedia în concordanță cu protocoalele acceptate la nivel internațional și oferă pacienților cele mai noi tehnici de diagnostic și tratament, fiind conectat permanent la sursele de informație actualizate.