Infecțiile cauzate de bacterii; a doua cauză de deces in lume

Principala cauză de deces în lume este atribuită bolii cardiace ischemice, categorie care include toate patologiile cardiace. Infecțiile cauzate de bacterii vin pe locul al doilea, înaintea accidentelor vasculare cerebrale.

Cinci bacterii sunt printre cele mai mari cauze de deces din lume. Infecțiile bacteriene sunt a doua cauză de deces la nivel mondial.

Un studiu recent arată care sunt cei mai răspândiți agenți patogeni; cinci dintre ei sunt responsabili pentru jumătate din decesele atribuite bacteriilor.

Un studiu publicat de The Lancet a clarificat tabloul mortalității cauzate de infecții bacteriene, estimând numărul deceselor de origine infecțioasă în 2019 la 13,7 milioane.

Studiul acoperă fișele medicale a 343 de milioane de pacienți. A fost realizat printr-un program de cercetare finanțat de Bill Gates, Povara globală a bolii.

Câteva mii de oameni de știință au studiat impactul asupra oamenilor a 33 de bacterii din 204 de țări în cursul anului 2019. Cercetarea a avut loc înainte de pandemie, așa că nu se pune problema virusului Covid-19.

Studiul arată că unul din opt decese în 2019 a fost legat de infecții bacteriene. Infecțiile bacteriene au fost legate de 8,88 milioane de decese.

Greutatea infecțiilor bacteriene în mortalitate este cunoscută de mult timp, dar studiul clarifică amploarea și distribuția dintre diferiții agenți patogeni.

Studiile anterioare au estimat că în fiecare an 11 milioane de oameni mor din cauza așa-numitului sepsis, un răspuns inflamator larg răspândit în organism care provoacă disfuncția organului care pune viața în pericol.

Institutul Pasteur anticipează chiar o dublare a acestui număr în anii următori.

Confirmând această tendință, Global Burden of Disease a înregistrat 13,66 milioane de decese legate de sepsis pe tot parcursul anului 2019. Sepsisul ar putea fi cauza imediată a decesului sau poate face parte dintr-o serie de evenimente care au dus la deces.

Mortalitatea agenților patogeni variază în funcție de vârstă și regiune. Persoanele în vârstă și sugarii sunt cei mai vulnerabili la infecțiile bacteriene.

Ratele mortalității sunt, de asemenea, direct legate de bogăția țărilor:

  • Africa subsahariană are 230 de decese la 100.000 de locuitori,
  • Europa, America de Nord, Australia etc. 52 de decese pe fiecare 100.000 de locuitori (o rată de peste patru ori mai mică)

Iată rata mortalității pe țară:

  • in 135 de țări, Staphylococcus aureus este cea mai mortală bacterie, iar
  • în 37 de țări, coli conduce

La copiii sub cinci ani, totuși, infecțiile pneumococice sunt cele mai mortale.

În Franța, Staphylococcus aureus și E. coli au provocat fiecare mai mult de 15.000 de decese în 2019, potrivit studiului.

Pericolul rezistenței la antibiotice

Unele bacterii au sau dezvoltă rezistență la efectele antibioticelor. Pentru OMS, această rezistență la antibiotice este una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății globale.

Potrivit studiului, este asociat cu 4,95 milioane de decese, dintre care 1,27 milioane sunt direct atribuite acestuia, inclusiv peste 250.000 de copii sub cinci ani.

Autorii subliniază că utilizarea antibioticelor ar putea fi optimizată în anumite țări pentru a reduce mortalitatea legată de infecțiile bacteriene comune.

Ei solicită, de asemenea, promovarea cercetării pe acest subiect, subliniind faptul că rezistența la antibiotice ucide mai mult decât boli precum SIDA sau malaria.

Așa cum se poate vedea, rezistența la antibiotice este deosebit de periculoasă, soluțiile alternative sunt căutate constant.

În aceste condiții, este de dorit un sistem de imunitate robust.

Specialiștii în sănătate recomandă diverse suplimente naturale. Unul dintre acestea este Septogal cu lactoferina de la Ropharma.

Despre Septogal cu lactoferina

Asocierea propusă are ca rezultat îmbunătățirea stării generale și în special a funcției intelectuale, asigurând prospețimea psihică prin optimizarea memoriei și atenției, conferind o stare de relaxare benefica;

  • Reface echilibrul mental şi fizic al organismului perturbat de un stil de viaţă solicitant, şi menţine ritmul cardiac în limite normale;
  • Îmbunătăţirea stării generale şi în special a funcţiei intelectuale, asigurând prospeţimea psihică prin optimizarea memoriei şi atenţiei, conferind o stare de relaxare benefică;
  • Susţine capacitatea de apărare a organismului la diferite tipuri de stres;
  • Efect cardio-protector, reglează ritmul cardiac şi asigură o bună irigare a muşchiului inimii.

Compoziție:

  • Lactoferină
  • Vitamina C
  • Mentol
  • Ulei esenţial de Eucalipt
  • Ulei esenţial de Mentă
  • Ulei esenţial de Pin
  • Vitamina B6
  • Riboflavină
  • Tiamină

Lactoferina:

Până în prezent, cel mai bine studiat ingredient activ din BC și lapte este LF. Este o proteină veche, evolutivă, prezentă în fluidele excretoare ale mamiferelor și granulele secundare ale neutrofilelor și este eliberată din acestea în locurile de inflamație.

Această proteină aparține familiei de transfer și are proprietatea de a lega doi ioni Fe3+.

În ultimii 60 de ani de cercetare intensivă, au fost descrise până la 20 de activități fiziologice diferite ale LF.

  Acțiunea LF în ameliorarea efectelor secundare cauzate de terapiile cu antibiotice și AINS, precum și stresul psihofizic

 Capacitatea de a lega fierul, de a lupta împotriva microbilor și de a regla hematopoieza se numără printre cele mai importante proprietăți ale peptidelor derivate din LF și LF.

 Alte proprietăți ale LF includ :

  • reglarea funcției sistemului imunitar (imunosupresie sau imunoactivare) și procesele de oxidoreducere (redox) (adică cele în timpul cărora sunt eliberați radicalii liberi de oxigen), –
  • inhibarea creșterii celulelor canceroase,
  • promovarea osteogenezei și vindecarea rănilor,
  • reglarea metabolismului glucozei și lipidelor,
  • susține funcțiile intestinale și îmbogățește microbiota intestinală.

 

Alte proprietăți ale LF, cum ar fi efectele antistres, hipotensive și analgezice, sunt la fel de importante.

 

Toate aceste efecte ale LF afectează pozitiv multe aspecte ale sănătății noastre, jucând un rol deosebit de important în dezvoltarea nou-născuților și a sugarilor, precum și la pacienții mai în vârstă tratați pentru o varietate de infecții (inclusiv bacteriemie și sepsis) și în timpul convalescenței după grave. boli, intervenții chirurgicale sau chimioterapie

 Efectele indirecte apar prin reglarea activității sistemului imunitar prin întărirea acestuia în stadiile incipiente ale infecției (pentru a accelera eliminarea agenților infecțioși și vindecarea zonelor afectate) și slăbirea acestuia în etapele ulterioare (pentru a facilita restabilirea homeostaziei).

 Mai mult, accelerează repararea țesuturilor deteriorate și vindecarea rănilor.

În plus, LF inhibă inflamația cronică și dezvoltarea polipilor, care reprezintă un stadiu incipient al cancerului intestinal.

  Vitamina C

Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C ajută buna funcționare a sistemului imunitar și ameliorează efectele radicalilor liberi asupra organismului. Acest compus menține și stimulează formarea de colagen, substanță ce este esențială pentru sănătatea vaselor de sânge, a ligamentelor, a cavității bucale, dar și al pielii.

 Mentolul

Este o substanță activă găsită în frunzele de mentă și care, este folosită atât în industria alimentară, cât și cea farmaceutică. Principalele sale beneficii sunt în a oferi o senzație de răcoare dacă este masticat sau aplicat pe piele, iar odată digerată, această substanță conferă o senzație de liniște. În cazul afecțiunilor buco-faringiene, acesta este folosit în scop antiseptic, antiinflamator, dar și datorită efectul său ușor anestezic.

Uleiul esențial de eucalipt

Eucaliptul este folosit în pricipal sub două forme pentru a beneficia de efectele sale curative. În primă instanță, se vor folosi frunzele (Eucalyptus folium), cu precădere în fabricarea unor preparate medicinale cu consistență solidă.

În cea de-a doua instanță, esența acestor frunze se vă combina cu apa, rezultând uleiul esențial (Eucalyptus aetheroleum).

Ca și proprietăți fizice, acesta din urmă este un lichid limpede, posibil ușor gălbui sau incolor, având un miros specific și un gust foarte puternic, înțepător. Printre numeroasele sale beneficii, uleiul esențial de eucalipt și-a dovedit beneiciile în ameliorare simptomelor asociate gripei, răcelii, sinuzitei dar și trahiobronșitei.

Uleiul esențial de mentă

Printre multiplele beneficii asociate uleiului esențial de mentă amintim un efect direct asupra stării de bine a organismului.

Menta a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri în scopuri medicinale, cu toate acestea, tehnologia a evoluat, iar produsul de față beneficiază de toate efectele curative ale acesteia. Printre aceste beneficii curative putem aminti:

  • Stimularea proceselor digestive;
  • Combate efectele diareice (aceasta este chiar recomandată în prevenirea efectelor adverse în tratamentul cu antibiotice);
  • Eefect antiinfecțios – prin tamponare pe o rană, menta poate ajuta la eliminarea bacteriilor din zona locală. Iar prin administrare internă, aceasta luptă cu organismele străine ce dezvoltă o stare generală alterată asupra pacientului;
  • Efect antiinflamator;
  • Efect decongestionat și expectorant;
  • Ușor efect analgezic;

Uleiul esențial de pin 

În ceea ce privește efectul curativ a uleiului esențial de pin, acesta se datorează conținutului ridicat de fenoli și al substanțelor acide care luptă împotriva bacteriilor, dar și al infecțiilor din organism.

Prin calitățile sale, pinul are efect expectorant și decongestionat, ameliorând tusea și prevenind riscul de apariție al infecției la nivelul sinsurilor.

 De asemena, acesta are și numeroase efecte beneficie la nivel psihologic, compoziția să contribuind la menținerea stări de bine. Administrat frecvent, acesta poate preveni sau ameliora stările asociate anxietății.

Vitamina B6

Vitamina B6 poate fi găsită și sub denumirea de piridoxină. În mod popular, acesta se găsește pe etichetele suplimentelor alimentare sau al alimentelor sub denumirea de „vitamina B6”.

Principalul beneficii pe care aceasta îl aduce asupra organismului este menținerea unei funcționalități optime a sistemului nervos (SNC și SNV).

De asemena, aceasta menține metabolismul și contribuie la creare de noi celule sanguine, având astfel un puternic efect antioxidant. Acționând asupra sistemului nervos, vitamina B6 previne problemele neurologice cum ar fi maladia Alzheimer și pierderile de memorie.

De asemena, consumată cu regularitate, aceasta ameliorează și efectele asociate poluării asupra organismului.

Riboflavină

Riboflabina este una dintre vitaminele ce aparține complexului de vitamina B.

 Aceasta mai poate fi găsită și sub denumirea de „vitamina B2”.

Unul dintre principalele beneficii aduse organismului este contribuția adusă în metabolizarea grăsimilor și al proteinelor, asigurând astfel aportul de energie necesar organismului. Prin contribuția metabolizantă, putem afirma și faptul că susține sănătatea mucoasei digestive, ameliorând astfel și simptomele asociate hiperacidității gastrice.
Secundar, aceasta contribuie și la absorbția altor nutrienți esențiali, precum: acidul folic, fierul, vitamina B1/B3/B6.

Tiamină

Tiamina este un compus esențial în buna funcționare a organismului, aceasta regăsindu-se și sub denumirea de vitamina B1. Printre multiplele beneficii aduse de către această vitamină asupra organismului, dorim să amintim:

  • Asigură buna funcționare a sistemului muscular;
  • Asigură funcționarea optimă a mușchiului cardiac (miocard);
  • Se recomandă că adjuvant în lipsa apetitului sau către pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă;
  • Aducând și beneficii asupra sistemului nervos, această vitamină se poate găși și în schema de tratament a persoanelor diagnosticate cu sindromul Wernicke-Korsakoff.

Sindromul Wernicke – Korsakoff  reprezintă în esență două afecțiuni distincte: boala Wernicke și sindromul Korsakoff. Boala Wernicke se referă al deteriorarea nervilor din sistemul nervos central și periferic (prinicpalii factori sunt malnutriția și abuzul de alcool); iar sindromul Korsakoff este caracterizat prin apariția problemelor de memorie și lezarea nervilor.

Suplimentul alimentar Septogal cu lactoferina poate fi achiziționat din Farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma și online: https://ropharma.ro/septogal-lactoferina-x-27-compr?search=Septogal%20

 

 

 

Sursa:

https://www.ouest-france.fr/sante/maladies/cinq-bacteries-comptent-parmi-les-plus-importantes-causes-de-mortalite-dans-le-monde-f5ee8ea4-6ff2-11ed-8812-747db3ba96da

https://ropharma.ro/septogal-lactoferina-x-27-compr?search=Septogal%20

Trimite mai departe