Sorin Zaharia este câștigătorul Primei ediții a ROMANIAN SUSHI CUP

Sorin Zaharia, a fost desemnat cel mai bun sushi chef din România, la prima ediție a concursului ROMANIAN SUSHI CUP 2022, desfășurat intre 2 și 4 iunie la București. El va participa astfel, la competiția internațională World Sushi Cup din Tokyo, în luna octombrie 2022.

Romanian Sushi Cup a desemnat trei câștigători. Pe primul loc, Sorin ZAHARIA, care va reprezenta România la World Sushi Cup  din  Tokyo, a primit o bursă de 2500 euro. Pe locul al doilea a fost ales Andrei ZAHARIA; el a primit o bursă de 1000 euro, iar  locul trei a fost ocupat de Claudiu Cristian MĂLAI, care a primit o bursă de 500 euro.

In perioada 2-3 iunie 2022- 16  bucătari români au beneficiat de training de specialitate, iar competiția din 4 iunie, având un juriu- alcătuit din unii din cei mai buni sushi chefs din lume- a desemnat câștigătorii ROMANIAN SUSHI CUP 2022.

„Suntem foarte încântați că prima ediție a fost un succes! Am avut alături atât iubitori ai artei culinare japoneze cât și sponsori și organizatori experimentați. Am beneficiat de experiența profesională a unui juriu valoros, care a validat calitatea participanților. Jurații ne-au asigurat că au fost foarte încântați de calitatea participanților, apreciind că întrecerea a fost foarte strânsă”, consideră Iulian Constantin, coproprietar al lanțului de restaurante ZenSushi și organizator al ROMANIAN SUSHI CUP 2022

„ Lucrez în domeniul gastronomiei de la vârstă de 20 de ani. Încă de la început m-a pasionat bucătăria japoneză. Bucuria câștigării premiului întăi m-a făcut să uit că probele au fost foarte dificile. Mă voi bucura de premiul castigat în Japonia. Îmi doresc să cresc  profesional; iar la Tokyo să reprezint cu mândrie țara, să nu îi dezamăgesc pe cei care mi-au acordat onoarea câștigării premiului întâi” a afirmat câștigătorul ROMANIAN SUSHI CUP 2022, Sorin Zaharia, în vârstă de 27 de ani.

Castigarea acestui concurs, ii asigura lui Sorin Zaharia participarea la World Sushi Cup Japan, competiție internațională organizată de All Japan Sushi Association  și sponsorizată de Ministerul Japonez al Agriculturii, cu scopul de a îmbunătăți standardele și de a identifica cei mai buni sushi chefs din lume. Participanții sunt aleși în urma unor competiții locale precum Nordic Sushi Cup (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda), Championnat de France de Sushi, Poland Sushi Cup, Brazialian Sushi Cup etc.

Despre juriu:

Hirotoshi Ogawa – Presedinte al Japonia Sushi Association si al World Sushi Skills Institute

Absolvent al renumitei Scoli Culinare Tsuji din Osaka, Hirotoshi Ogawa și-a desăvârșit tehnica în restaurante bine cunoscute din Australia si Japonia. De-a lungul timpului a predat arta sushi in peste 50 de tari ca SUA, Portugalia, Thailanda, Republica Ceha, India, Olanda, Romania sau Ucraina. De asemenea, a lansat cursul video „Sushi, Sashimi – Programul de îmbunătățirea competențelor”.

Alon Than – Campionul Mondial la Sushi 2015

Un maestru Sushi cu peste 20 de ani de experiență câștigată în Japonia unde a condus bucătăriile mai multor restaurante din Tokyo. În prezent locuiește în Polonia din anul 2003 unde este proprietarul lanțului de restaurante Izumi Sushi (6 restaurante), 2 restaurante Kago by Alon și Matcha Bistro & Bar. În August 2015 Alon a a câștigat aurul la World Sushi Cup Japan devenind astfel cel mai bun campion de sushi din lume.

Junko Kawada – Vicecampion World Cup Sushi Japan 2013

Junko Kawada a început inițial să lucreze cu ciocolată, dar și-a schimbat imediat atenția către fructele de mare crude după ce l-a întâlnit pe Maestrul Sushi Kazato-San în 2007. Schimbarea a avut un mare succes și a dus la o medalie de argint la Cupa Mondială de Sushi din Japonia în 2013. Kawada este cunoscută în special pentru preparatele ei creative și neobișnuite. Conduce KO’UZI Sushi & Fine Foods în Antwerpen.

Wagner Spadacio – Vicecampion World Cup Sushi Japan 2018

Și-a început cariera culinară japoneză în 2010 după ce a obținut certificatul de Pro Sushi Chef la Paris. Pasiunea pentru cultura japoneză s-a dezvoltat, iar câțiva ani mai târziu, a participat la French Open Sushi Competition unde a terminat învingător, devenind campion francez de sushi în 2017. S-a antrenat apoi în Japonia la faimosul restaurant Bazară, din Tokyo, condus de bucătarul de 3 stele Michelin Hirohisa Koyama, devenind în 2018 vicecampion mondial la World Sushi Cup de la Tokyo.

Alex Crăciun – Best Chef British GQ Food & Drink Awards 2017

Alex Crăciun este bucătar la Londra, cu o experiență de peste 17 ani în restaurantele cu stele Michelin în bucătăria franceză modernă și clasică. Și-a petrecut ultimii 5 ani descoperind și creându-și dragostea pentru mâncarea japoneză. Executive Head Chef la Sosharu London Hiya Shanghai, un restaurant desemnat Restaurantul Anului din Londra la Premiile AA Hospitality 2017-2018, câștigând 3 premii AA de start în primul an.

Diego Vianello – Locul III France Sushi Cup (2017-2018)
Diego Vianello lucrează de 12 ani în mediul sushi, deține un restaurant în sudul Franței, apoi a lucrat ca bucătar de sushi în principalele restaurante japoneze din Monaco și în alte stațiuni franceze.

Jorge Dionicio – sushi chef din 1999

Jorge Dionicio a intrat în contact cu bucătăria japoneza în 1999, iar de peste 15 ani lucrează în cele mai recunoscute restaurante sushi din lume (New York, Austin, LA și Tokyo). A lucrat cu cei mai buni maeștri, printre care Morimoto, Azabu, Uchi, Hirohisa și Akashi, învățând de la aceștia diverse tehnici și valori ale bucătariei japoneze

Iulian Constantin – Președinte onorific al juriului, coproprietar lanț de restaurante ZenSushi

 A studiat cu maestrul Okuda Yutaki în Japonia unde a luat parte la un program de formare cu Masayoshi Kazato – președinte al All Japan Sushi Association & World Sushi Skills Institute. În 2014, a participat la World Sushi Cup de la Tokyo, ceea ce i-a permis să fie în top zece cei mai buni maeștri de sushi din lume. El invită bucătarii de sushi de renume mondial să surprindă împreună oaspeții cu soluții și concepte noi.

Iulian împărtășește experiență și cunoștințele obținute de la cei mai buni maeștri cu mare pasiune, construind un nou capitol în gastronomia românească.

„Spre deosebire de celelalte țări, România organizează și o competiție pentru amatori,: #thesushiexepreince”, declară Iulian Constantin, organizatorul Romanian Sushi Cup. „Ne dorim să creăm, dar și să educăm comunitatea celor care vor să se perfecționeze în arta pregătirii sushi-ului, care a evoluat de-a lungul timpului de la un preparat simplu din orez și pește crud la o formă de artă, tehnică desăvârșită și multă creativitate. Această evoluție a însemnat ani de învățare și perfecționare, iar noi, prin aceste acțiuni, ne dorim să faciităm accesul la această cunoaștere”.

#thesushiexpereince presupune atât concursul național adresat amatorilor, care se desfasoara pana in data de 4 iulie 2022, la care pot să se înscrie cu preparatele lor, dar și târgul de sushi organizat în data de 4 iunie la Culynarion, București unde au fost demonstrații de sushi cooking, degustări de: sushi, sake, demonstrații de caligrafie japoneză etc.

Sponsorii ROMANIAN SUSHI CUP 2022 au fost:

 ZENSUSHI, EXPERT FACTOR FOODS, YAMASA, GOURMET PROVIDER, TELLUR, NIPPON FOODS, CAII DE LA LETEA, TAZZ, CocaCola, YETIKA, HASEGAWA, OLD TEAM, FARFURIA CERAMIC, GIO’S, MARANC, CRRJ.

 

Trimite mai departe